ÖkotechHome - Főoldal

 
Frissítve: 2024.02.28
 Esővízgyűjtő tartályok
Környezettudatos, önellátó megoldások
Esővízgyűjtő rendszer felépítéseTartozékok esővízgyűjtő tartályokhozMit-miért az esővízgyűjtésről
Vegye fel velünk a kapcsolatot
 

 

Mit miért?

A háztartásokban történő ivóvízfelhasználás mintegy 35-40%-át teszi ki átlagosan a WC öblítés. Emellett gyakori az ivóvízzel való öntözés is. Mivel az ivóvíz egyre nagyobb kincs, és egyre nagyobb költséggel érhető el, érdemes az esővizet összegyűjteni, és a vízfelhasználás egy részét esővízzel kiváltani.

Az esővízgyűjtő tartály javasolt mérete függ a tető nagyságától, a területen jellemző átlagos csapadékmennyiségtől, a felhasználás céljától.

Alapesetben az esővízhasznosító rendszer a következőkből áll:

  • esővízgyűjtő tartály,
  • szűrő,
  • házivízmű,
  • vezetékhálózat.

A tetőről leérkező csapadékvíz egy szűrőn keresztül érkezik az esővízgyűjtő tartályba. A szűrőre azért van szükség, az öntözőrendszer, vagy a szivattyú eltömődhetnek a falevelek, rovarok és egyéb szennyeződések miatt. A szennyeződések, melyek a szűrőn nem akadnak fenn, lerakódnak a vízgyűjtő tartály alján rakódnak le. Ennek kitisztítása időnként javasolt, a bebúvón keresztül erre lehetőség van a tartály kiürítését követően.

Az esővízgyűjtő tartályból a vizet ajánlott egy házivízművel (hidrofor) kiszivattyúzni, mely kerti csapra, locsolócsőre köthető. Amennyiben nemcsak öntözésre szeretnénk használni az összegyűjtött vizet, hanem WC-öblítésre, mosásra, takarításra is, abban az esetben egy a vezetékes vízhálózattól teljesen különálló hálózat kiépítése szükséges. A házivízmű segítségével juttatható a víz egy külön kialakított vízvezetékhálózatba, hogy a WC öblítést, ruhamosást esővízzel lehessen megoldani. Az esővíz a benne lévő kémiai anyagok miatt horganyzott cső esetén korróziót okozhat, ezért a rendszert ajánlott műanyag csőrendszerrel kiépíteni.

Mivel az esővíz igen lágy víz, használata megóvja a mosógépet a vízkőlerakódástól, és a mosáshoz is elegendő kevesebb mosópor. Klórt sem tartalmaz, ezért a növényeknek is jobb a vezetékes víznél. Száraz időszakban kertünk növényeinek igazi felüdülés, ha esővízzel öntözzük őket.

A ciszternák használatánál fontos, hogy minden esetben legyen lehetőség a fölösleges vízmennyiség elfolyására, ha esetleg túl sok víz jutna a berendezésbe, és/vagy nem használnánk fel folyamatosan. Az elszivárogtatás, gyökérzónás öntözés során a ciszternából a fölösleges vízmennyiség egy dréncsöves rendszerbe kerül, amely egy kavicságyban fekszik. A víz itt – időjárástól függetlenül – mindig el tud szivárogni. Ezzel a megoldással fasorok, veteményesek, tujasorok, stb. gyökérzónás öntözése valósítható meg. Fontos, hogy elszivárogtató rendszer csak saját telken belül létesíthető.

Biológiai szennyvíztisztítók:
Biológiai szennyvíztisztító berendezésekkel bárki függetlenítheti magát a csatornarendszertől, és így a csatornadíjtól is, ráadásul a megtisztított vizet újrahasznosíthatja a ház körül. Ezzel pedig még több megtakarítás érhető el. Ha biológiai szennyvíztisztító berendezésünk is felkeltette érdeklődését, látogassa meg a www.emeszto.hu oldalunkat, ahol a berendezésekről minden adatot, és információt megtalálhat.

 
 
 
Ciszternák ár- és mérettáblázata
 
Esővízgyűjtő tartály telepítése
 
Tudnivalók a telepítésről
     
 
Esővízgyűjtő tartálya-ink 1-15 m3 méretben készülnek, de kérésre akár egyedi méretek alapján is tudunk tartályokat előállítani.
Tovább »
 
Az esővízgyűjtő tartályok telepítését az alábbi módon kell szakszerűen elvégezni:
Tovább »
 
A tartályok ivóvíz, élelmiszeripari termékek, vagy pl. polipropilént meg nem támadó vegyszerek tárolására is alkalmasak.
Tovább »
fff fff fff
Esztergomi iroda / Postacím:
2500 Esztergom, Döbönkút dűlő hrsz 10282/6
Magyar Megújuló Energia Szövetség tagja
Tel.: (06) 33/400-387, (06) 20/774-4240, (06) 70/466-7704; Mail: kapcsolat@okotechhome.hu
Webdesign:
Webandgo Webdesign és keresőoptimalizálás